Mitter og sommereksem hos heste

Mitter og sommereksem hos heste

Mitter er bittesmå, yderst generende insekter, som med deres stik kan give sommereksem hos heste. 

Der er mange insekter i luften om sommeren, og de er allerede nu begyndt at titte frem. Mange af dem er meget generende for hestene og kan skabe mange forskellige problemer, såsom øjenbetændelse. Hvad der dog er forskellen på andre insekter og mitter er, at mitterne er så små, at de kan gå igennem almindelig fluedækkener og fluemasker og så er deres spyt så generende, at nogle heste er overfølsomme over denne. Det er også derfor at mitte angreb oftest er årsagen til sommereksem hos hestene.

Sommereksem kan være svært at forudse, men i denne artikel får du et par gode råd og nogle forholdsregler, som du kan tage for at forhindre, din heste bliver angrebet af mitter og sommereksem. 

Hvad er sommereksem og hvordan behandles det? 

Sommereksem er en hudlidelse forårsaget af mitternes stik, som er ekstremt kløende. Heste på sommergræs er især udsatte, da de ofte går ude det hele døgnet og mitterne er især aktive ved daggry og skumring. Hestene er udsatte hele sommeren, men specielt maj og september er måneder, hvor du bør beskytte din hest ekstra meget. 

Sommereksem ses ved hudforandringer og opstår hyppigst omkring man og hale, dog kan andre områder også sagtens blive ramt. De første klassiske symptomer på sommereksem er rødme og begyndende væskefyldte blærer på hestens hud. Derudover er det ekstremt kløende for hestene, så de kan også få gnubbe relaterede skader på pels, man og hale, hvor de begynder at midste hår. 

Når du opdager disse symptomer, bør du konsultere en dyrelæge og gå igang med at behandle de angrebne områder og beskytte hesten mod yderligere stik fra mitterne.

Gode råd til, hvad du selv kan gøre, er at give hesten et eksem/mittedækken på. Her er almindelige fluedækkener ikke nok, da mitterne er små nok til at komme igennem. Et godt eksempel på et eksemdækken er Amigos Ripstop Hoody eller Weatherbeetas Comfitec Sweet Itch Shield Combo Neck som begge har en så tæt vævning, af mitterne ikke kan trænge igennem. 

De inficerede områder på hestens hud bør også behandles. Her kan der med fordel vaskes med en medicinsk shampoo og smøres med en kløestillende og lindrende salve. Herudover er mitterne specielt overfølsomme overfor citronella, så spray eller smør gerne hesten med citronella spray eller salve, for at holde mitterne væk fra hesten.

I maj og september, hvor mitterne er mest aktive kan det også være en god ide, at trække hesten på stald sidst på dagen og først trække dem ud på fold igen sen formiddag, så hesten er skærmet i mitternes mest aktive timer. Alternativt kan hesten også fjernes fra de folde, hvor mitterne er mest aktive. Det er de i og omkring fugtige områder. Så hvis hesten går tæt ved våde områder eller områder med fugt og tæt kratbevoksning, kan de med fordel rykkes herfra.  

Begynd (måske) behandlingen indefra

Kosttilskud er ikke bevist at behandle eller forebygge sommereksem, men noget tyder på, at nogle tilskud kan styrke hesten mod mitternes angreb.

Her kan især hørfrø og olie rig på omega-3 og omega-6 fedtsyrer være behjælpeligt. Hørfrø kan være med til at dæmpe allergiske reaktioner mod mitternes spyt, som sommereksem ofte opstår på baggrund af. Hørfrø skal gerne tildeles hesten så tidligt på sommeren som muligt, så hesten når at optage det i kroppen.

Olie i foderet er også en klar fordel. Olie med omega-3 og omega-6 fedtsyrer styrker både hud og hår samt har en positiv effekt på inflammationer. Ved at styrke hud og hår, har hesten en bedre barriere til at stå i mod med. Hvis uheldet dog allerede er ude og hesten er ramt af sommereksem, kan olien hjælpe med at genoprette en sund tilstand i huden og håret.

På trods af ovenstående anbefaler vi altid at konsultere en dyrelæge ved tvivl eller alvorlige mitte- og sommereksem angreb.


Skriv en kommentar

Bemærk at kommentarer skal accepteres før de udgives

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.